Upplevelser på Erikstorp

Mycket forskning visar på naturens positiva påverkan på vår hälsa och livskvalitet.Min filosofi är att kombinera naturens och samtalets kraft för ett ökat välmående hos individen.Jag erbjuder därför olika utomhusaktiviteter och en del i samarbete med Sensus och Attention Skaraborg. Hör av dig för mer information. Kurser startas löpande.I naturen stressar vi av och går ner i varv. Blodtrycket sjunker,pulsen går ner och stresshormonerna i blodet minskar. Vi får också en känsla av tillhörighet.Utomhusvistelse förbättrar också både vuxna och barns kreativitet och koncentrationsförmåga.

Skogsbad - varva ned, samla kraft och må bättre.
Att skogsbada innebär att vistas i naturen med en medveten närvaro och öppna sinnen mot naturen. Under dessa skogsbad kommer du att få prova några vägledda övningar som hjälper dig få återhämtning. Alla pass avslutas med en samling kring en eld. Vid elden fikar vi och du kan grilla något som du har tagit med dig hemifrån.
Antal gånger: 5 tillfällen

Skogsdopp
Skogsdopp är till just för dig som vill prova skogsbad genom att bara ta ett dopp! I dessa tider med oro och osäkerhet är det extra viktigt att ta hand om naturens läkande kraft som också ger tröst. Skogsbad/dopp är en aktivitet där du kan hålla en nödvändig fysisk distans samtidigt som du kan uppleva en gemenskap med andra. Tillhör du ett gäng som vill komma och prova ett skogsdopp. Hör bara av er så hittar vi en tid som passar.
Skogsbad är en översättning från japanska Shinrin-yoku som betyder att bada i skogsatmosfären. Det innebär att du är närvarande med alla sinnen i naturen.

Jag har en lång relation till skog då jag är uppvuxen på ett småjordbruk med skog och är själv skogsägare. Av mig blir du guidad i naturen och genom mycket enkla övningar öppnar du upp dina sinnen och hittar snabbt ett lugn. Övningarna bygger på ett studiematerial som tagits fram av Mats och Åsa Ottosson som också skrivit boken Lugn av naturen.
Under passen kommer du att:

  • träna upp din förmåga att hitta en inre balans och sinnesro med hjälp av skogen.
  • få vardagstankarna att försvinna en stund och du lär dig att hejda de tankar som ständigt pågår och snurrar runt i ditt huvud
  • uppleva en stunds mindfulness.
  • vända dig inåt och uppmärksamma andningen, en annan genväg till lugn och ro.
  • välja en egen favoritplats i skogen som kommer vara "din egen" under träffarna där du gör en del av övningarna.
Läs mer om passens innehåll här. Du anmäler dig via sidan KONTAKT till ett eller flera. Varje tillfälle avslutas med en samling kring en eld där du fikar eller kan grillar något du har tagit med dig hemifrån.Kläder efter väder gäller. Friskvårdsbidrag gäller.

Skogskul- utforska Skogsgläntan och upplev några härliga timmar i skogen med egen grillplats och vindskydd. Klappa får och lamm.
Skogen är mycket mer än bara träd, exempelvis en plats för lek, häng, avkoppling och fika/lunch.
I skogsgläntan trivs alla åldrar.Det  finns det gott om plats och promenadvägar. Du tar dig dit för egen maskin eller åker i barnvagn/kärra. Jag tar emot dig och guidar dig under vistelsen på dryga två timmar. Jämte Skogsgläntan betar får och lamm som vi också hälsar på.
 Ett pass bokas av en person som får ta med sig upp till sju vänner. Max åtta personer samtidigt vid grillplatsen (inklusive stora och små). Då kan alla ta skydd vid dåligt väder och samtidigt följa rekomendationerna från Folkhälsomyndigheten.
Du betalar ett fast pris, 695 kr, oavsett hur många ni är i sällskapet

Vad finns och händer i skogen?
Lena berättar om livet som bonde och om skogsgläntan.
Skogsglänta med vindskydd och grillplats
Björkved och tändmaterial.
Lekredskap/leksaker för utomhusbruk bland annat käpphästar, plockepinn, kubb mm.
Barnböcker
Tipsfrågor
Plats för fri lek i naturen – ta med egna leksaker om så önskas
Ta med egen fika/lunch eller  boka en fikakorg (75 kr/person).
Bekvämligheter?
 Parkerar gör du ca 200 m från skogsgläntan.
Finns sittplatser runt grillplatsen och en barnstol och torrdass ca 600 meter från grillplatsen.
Väder?
Ibland är det regn och blåst. Det är inte alla dagar man vill vara ute. Men är bokningen bekräftad kan du inte avboka oavsett väder. Tänk på att det känns väldigt gott att ha varit ute när man väl kommit hem! Du kan du belöna dig med något! Om du blir sjuk eller har förkylningssymptom bokar bestämmer vi en ny tid.
 
Du bokar en vistelse via sidan KONTAKT. Varmt välkommen till skogs!

Barnkalas
Varför inte ha ett barnkalas i Skogsgläntan?
Kalaset pågår ca två och en halv timme
Minst fyra och max åtta barn(en vuxen per fyra barn)
Du kan välja mellan två menyer;
1)Korv med bröd, festis, glasstrut och popcorn.
2 Bulle och chokladboll/vaniljmuffins, festis,glasstrut och popcorn.
Fiskdamm
Pyssel av något som finns i naturen

Pris 150 kr/barn. Kaffe och bulle till två vuxna ingår.

Bo nära naturen-prova att leva som förr i tiden
Övernatta i gårdens soldattorp

Träning och friskvård för själen
Med hänsyn till Coronapandemin avvaktas med kursstart.
Det görs främst genom naturupplevelser, möten med djur och samtal. Men även kreativa inslag som att fotografera, måla, göra en mandala av blad och blommor. Kurserna genomförs i grupp men med stora möjligheter till egen tid/egen aktivitet. Kurserna har terapeutiska inslag men ersätter inte terapi. Kurserna är till för alla som vill få en paus i vardagen och främja sin hälsa.
Kursen kan också anpassas specifikt till riktad målgrupp.

När du anmäler dig lämnar du ditt intresse inför olika kreativa inslag. Kanske vill du inte delta i någon skapande aktivitet alls. Kanske du istället trivs med att sitta i en skogsglänta eller på en mossig sten i skogen och ”tomglo”? Det är också helt okej!
Vi träffas kring en eld, äter något enkelt och samtalar kring olika teman. Strävan är att hämta så mycket material som möjligt från naturen eller genom återbruk till de kreativa aktiviterna.

Antal gånger: 5 (2 h/tillfälle).

”Människan vid en djup personlig kris, som till exempel vid sorg och sjukdom, kan ha lättare att knyta an till och känna trygghet i naturen. Detta då andra människor upplevs i olika grad som kravfyllda beroende på djupet i individens kris. Då kan en gammal ek eller mossig sten signalera fasthet och stabilitet och vara ett stöd”(Patrik Grahn, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) Alnarp).