Upplevelser

Skogsbad- varva ned

Använd skogen som ett sätt att vila, reda ut trassliga tankar, lösa problem och bearbeta sorg eller allmänna livsfrågor. Du blir guidad i naturen och genom mycket enkla övningar öppnar du upp dina sinnen och hittar snabbt ett lugn. Du varvar ned, samlar kraft och mår bättre genom att ta ett skogsbad i gårdens omgivande skog.
Skogsbad är en översättning från japanska Shinrin-yoku som betyder att bada i skogsatmosfären. Det innebär att du är i  naturen med en medveten närvaro och öppna sinnen.  Alla pass avslutas med en fika och samling kring en eld. Vi träffas vid fem tillfällen.
Mycket forskning visar på naturens positiva påverkan på vår hälsa och livskvalitet(Närmare naturen- Vetenskap och vetskap om varför vi mår bättre därute. Ottosson Å &M, Bonnier fakta 2020)
I naturen stressar vi av och går ner i varv. Blodtrycket sjunker, pulsen går ner och stresshormonerna i blodet minskar. Vi får också en känsla av tillhörighet. Utomhusvistelse förbättrar också både vuxna och barns kreativitet och koncentrationsförmåga.
Jag har en lång relation till skog då jag är uppvuxen på ett småjordbruk med skog och är själv skogsägare. Sen jag var barn har jag ofta gått till skogen för att finna tröst och lugn inuti mig.
Skogsdopp
Skogsdopp är till just för dig som vill prova skogsbad genom att bara ta ett dopp!
Friskvårdsbidrag gäller för både dopp och bad.
Välkommen till skogs!

Familjemys i Skogsgläntan

Kom till Skogsgläntan för en lugn stund tillsammans med tid för att grilla er medhavda picknick, leka och bara njuta av naturen. En mysig utflykt för hela familjen där ni får chans att tillsammans utforska en plats ni inte varit på tidigare.  I skogsgläntan landar solens strålar mjukt mellan trädens grenar.  Där står ett vindskydd och en grillplats med stora rymliga träbänkar som omfamnas av en grön härlig skog.

 I vindskyddet finns leksaker som käpphästar, plockepinn, kubb, tipsfrågor och barnböcker. Det finns också allt ni behöver för att tända och släcka elden.

Jag följer er till Skogsgläntan och på vägen passerar vi en hage där det ofta går får som ni så klart får hälsa på.

Ni kan välja till att jag stannar en stund och berättar om skogsgläntan och om livet som bonde.

Välkommen till Skogsgläntan.

Bo i Soldattorp- finn lugn

Omgiven av skog och öppna gärden ligger gårdens soldattorp Valsbacken.

Här bor du i naturen, upplever ett lugn och provar på att bo som man gjorde förr. Du sover i en kökssoffa (eller på luftmadrass) och eldar i kamin om du behöver värme. Det finns inget rinnande vatten eller el. Diskar och tvättar dig gör du utomhus och torrdass gäller. Maten lagar du mestadels utomhus antingen på ett litet gasolkök, vedeldad murikka eller kolgrill. Till frukost kan du äta färska ägg som du köpt i gårdens äggkiosk.

Soldattorpet hyrs också ut dagtid. Perfekt för ett arbetsmöte eller APT.