Om gården

Erikstorp är ett litet familjejordbruk som  har varit i släktens ägo sedan 1930-talet. I dag drivs det på deltid av oss , Lena och Anders Larsson. Det gör vi tillsammans med  våra två yngsta söner som bor i de två bostadshusen på gården. Själva bor vi   inne i det lilla samhället Ulvåker.
Från Skövde resecentrum tar det ca 20 minuter med bil och 45 minuter att cykla.

På åkermarken odlas spannmål som vete, havre och korn. Vi odlar också raps och skördar hö och halm till djuren på gårdens 60 hektar mark. Vi har ett tjugotal tackor som lammar på våren och en handfull långhåriga kossor. Femtio höns värper goda ägg som säljs i en äggkiosk.
I den tillhörande skogen, och inte långt från gården, finns möjlighet för skogsbad och andra naturupplevelser.
Lena är beteendevetare med fördjupad kunskap inom sorgbearbetning och samtal. Både Lena och Anders är kombinatörer, det vill säga kombinerar företagande med anställning.

Till Erikstorp
 hör ett antal byggnader i olika storlekar och användningsområden vilka var viktiga förr då självhushåll gällde på en bondgård. Det äldsta huset som tillhör gården är ett soldattorp och det nyaste är en grillkåta som ligger vackert på en liten kulle nära Magasinet. Den invigdes
hösten 2019. Några har kvar sina gamla användningsområden som ladugården, hönshuset, utedasset och snickarboden. Andra har fått ny funktion, sädesmagasinet är omgjort till samlingslokal.

Magasinet ger skydd och värme utom vid den kallaste årstiden då byggnaden inte är vinterbonad. Det finns en el/gasolkamin som främst ger strålningsvärme. Magasinet kan bokas vardagar och dagtid i den mån det passar med sysslorna på gården.Hembakad kladdkaka eller en läcker cupcakes på gårdens goda ägg är Lenas specialite. Önskas mat beställer Lena närlagad det från ICA-Blomman i Stöpen.

Skogsgläntan är en ny samlingsplats för skogsupplevelser. Den ligger i ett skogsbryn och där finns ett vindskydd och en grillplats.

Grillkåtan ger skydd och värme även om den inte är vinterbonad. En eldstad finns som skapar en varm och trygg atmosfär och över den kan man koka kaffe eller fixa något enkelt att äta. Används för samtal.

Soldattorpet har det vackra namnet Valsbacken och var bostad fram till 1950. I idag är det sommarbostad på gammalt vis, utan vatten eller avlopp. Diskar och tvättar sig gör man utomhus och torrdass gäller. Till torpet finns det också en liten ladugård. Det hyrs ut dygnsvis om du vill prova att bo som man gjorde förr. Det är också en plats för pyssel/aktiviteter och möten.  

Gårdens goda ägg finns att köpa i en liten äggkiosk. Honung finns också för det mesta. Du betalar med swish eller kontant i ett penningskrin. Det är alltid öppet.

Gårdens får, lamm och långhåriga kossor går ute i hagarna  betar från våren till hösten.Till beteshagarna är marken och vägarna är jämn. Det går därför att ta sig ut i naturen med barnvagn eller om man har ett rörelsehinder.
I en dikeskant finns ett par bikupor med bin. Bina ger oss honung och pollinerar vår raps, fruktträd och buskar vilket ger oss bättre skördar.


Gårdens ladugård och loge fylls under vinterhalvåret av både får, kor och kalvar. I mars brukar tackorna lamma så under tidiga våren är det gott om gosiga lamm i ladugården. Alla djuren släpps ut i mitten av maj och då är det mycket spring i benen. I hönshuset huserar ett femtiotal hönor och ett par tuppar. De går fritt inne och ute i en inhägnad hönsgård.
Magasinet
Vy_mot_fårhagen
Valsbacken_framsidan
Valsbacken_kaffebord
Grillkåtan- plats för samtal
Lena med ett av gårdens lamm
Rogivande plats i skogen
Roland och Märta
En av herrarna i hönsgården
Äppelblom i fårhagen